Uppstylad falukorv

Falukorv är något man lätt tar som en sista utväg när fantasin tryter, men magen fortsätter kurra! Här kommer ett recept som är lite roligare än stekt falukorv och makaroner eller vanlig ugnsbakad falukorv...

Uppstylad falukorv

1 falukorv
2 gula lökar
2 tomater
1 broccoli
Dijon senap
200g riven ost

1. Skiva falukorven och lägg den i en ugnssäker form med ett tunnt lager dijonsenap emellan.
2. hacka löken och skiva tomaten, lägg över falukorven.
3. Dela broccolin i lagom stora bitar.
4. Häll över all osten.
5. In i ugnen på 200C i 30min.



Lillebror stod för maten

Igår fick Tobias, min lillebror, äran att laga mat hemma hos mig. Han är 11år så självklart var jag med i köket och gav honom lite instruktioner och såg till att inget eldades upp ;).


Han bjöd på Ugnsstekt kyckling med en smak av curry, currysås, ugnsgratinerade grönsaker och ris. Det blev verkligen jättegott! Tror att det finns en liten kock i honom ;). Och stolt han var när han såg att han verkligen hade lyckats med maten, och att han fick göra det alldeles själv. Väldigt uppskattat!


Köttgryta med chili och paprika

Köttgryta med chili och paprika

700 g strimlat kött
½ dl créme fraiche -chili och paprika
1 dl grädde
4 dl vatten
färska champinjoner
1 gul lök

1. Hacka löken och skiva champinjonerna.
2. Stek lök och champinjober tillsammans med lite smör i en stekpanna.
3. När det är klart, lägg åt sidan och stek sedan köttet för sig tills det fått färg.
4. Häll sedan över vattnet, lite i taget och låt det småkoka tills vattnet dunstat bort.
5. Häll i champinjoner och lök tillsammans med köttet.
6. Stek på det lite och sedan lägg i créme fraiche och grädde.
7. Låt småputtra lite i ca 10-15 minuter.


Bild och recept är lånat av Sanna

Handla mat på internet?

Hej!

För några år sedan när internet växte sig större och större kommer jag ihåg hur jag brukade sitta och lyssna på hur de vuxna skojade om att "snart kan man väl tom. handla matvaror på internet", nu, bara några år senare, kan man det! Och det är inte bara torrvaror, grönsaker eller frukt, utan det är både mejeriprodukter, kött osv.

Vad tycker ni om detta? Har ni testat handla från någon matbutik på internet?

Jag har inte testat, jag har däremot köpt hem grönsaker och frukt från Mossagården, men jag skulle inte våga köpa hem kött eller mejeriprodukter. Jag vill kunna kolla kvalitén på köttet och utgångsdatumet innan jag betalar för det!

Nu kan man tom. beställa sin pizza över nätet och få den hemkörd!


Blåbärspaj

Blåbärspaj

Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g frysta björnbär (två paket)
500 g frysta blåbär (två paket)
2 st citroner, rivet skal av
2 dl strösocker
3 dl potatismjöl

Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
Råsocker

1. Mördeg:

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.


5. Fyllning:

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen.

8. Rör ihop de djupfrysta björnbären och blåbären.

9. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.

10. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1 ½ cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen.

11. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över.

12. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Bilden är lånad från recept.nu



Blomkålsbiffar

Blomkålsbiffar

1 blomkålshuvud
4 kokta potatisar
3 ägg
2 msk potatismjöl
2 små gula lökar
1/2 tsk salt
svartpeppar


Gör så här:
Skala och skiva löken, stek den lätt. Låt under tiden blomkålen koka i lättsaltat vatten. När blomkålen är mjuk ta upp den och lägg för att svalna. Mosa potatisarna. Finhacka blomkålen och blanda med den stekta löken och potatisen i en skål (det går såklart bra att köra allt i en mixer, men jag tycker det är godare med lite bitar i biffarna och inte bara mos). Rör ner tre ägg, potatismjöl och krydda med salt och peppar. Stek i en god olja i en het stekpanna. Servera som de är, till en risotto eller sallad, eller kanske med tzatziki eller lingonsylt som tillbehör.


Bilden är lånad från Hälsofreak.


Porterstek

Idag åt jag en riktig söndagsmiddag, Porterstek. Till den serverades en god sås, potatis, morötter, broccoli, blomkål & stekta champinjoner.


Porterstek

1 1/2 kg benfri nötstek
2 gula lökar
3 dl porter
1 dl outspädd svart vinbärssaft
3/4 dl kinesisk soja
8 enbär
8 vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
3 köttbuljongtärningar
1 1/2 dl grädde

1. Skala och skiva löken. Häll porter, svart vinbärssaft och soja i en gryta. Lägg i enbär, pepparkorn, timjan och buljongtärningar. Tänk på att köttet också ska få plats, men det får gärna ligga trångt. Koka upp innehållet i grytan och lägg sedan i köttet och sjud på låg värme under lock i omkring 90 minuter.


2.
Vänd köttbiten några gånger under tiden. Steken är klar när innertemperaturen är 75 grader. Ta grytan av värmen och låt steken vila i spadet i 20 minuter innan du skär upp den.


3.
Vispa ut grädden i buljongen och värm det till sås.



Nyponsoppa

Nyponsoppa

2 dl torkade nypon
1 l vatten
0.5 st vaniljstång
0.5 msk potatismjöl
0.5 dl socker (beror på nyponens egen sötma)
citronskal

1. Blötlägg nyponen en stund.

2. Tvätta citronen noggrant och riv av skalet av halva.

3. Koka nyponen i halva mängden vatten tillsammans med vaniljstång och citronskal, cirka 5 - 15 minuter tills skalen har mjuknat.

4. Kör sedan allt i mixer och passera sedan.

5. Koka upp kvarvarande mängd vatten tillsammans med socker till en lag.

6. Blanda ner i det passerade och red av med mjölet.

7. Servera kall eller varm.


Bilden är lånad från recept.nu


Biff Strindberg

Biff Strindberg

500 g biff (4 st centimetertjocka skivor)
1 st finhackad lök
4 msk senap
2 st äggulor
stekt eller kokt potatis till servering

1. Blanda senap och äggulor till en smet. Stryk smeten på ena sidan av biffen och strö hackad lök på.

2. Lägg biffen i stekpanna med smeten uppåt. Vänd biffen en gång och stek på andra sidan. Man kan också ta något tunnare biffar och lägga ihop dem två och två med smet emellan.

3. Servera biffarna med stekt eller kokt potatis.

Bilden är lånad från recept.nu


Lax med fetaosttäcke

Ikväll åt jag något jättegott, här kommer receptet...

Lax med fetaosttäcke

600g lax
2 bitar fetaost
2dl créme fraiche
citronpeppar
Saften från ½ pressad citron

1. Skär laxen i 4 bitar (alt. kan man köpa färdiga portionsbitar.) och lägg i en ugnsfast form.
2. Blanda fetaost, créme fraiche, citronpeppar och saften från ½ citron i en skå.
3. Lägg över fetaoströran på laxen.
4. Ställ in den i ugnen (200C) i 30-40min beroende på hur saftig ni vill ha laxen.

Servera med tex. ugnsrostade grönsaker eller en sallad.


Vill du slippa disken?

Tänkte komma med ett suveränt tips för er som inte är så glada i disk (Vilket jag antar är många ;))

Ugnsstekt kyckling är otroligt gott, nyttigt och enkelt att göra, bara att tina kycklingen, krydda och in i ugnen... Det enda är att det är otroligt bökigt att diska sen... Man får lägga formen i vatten en stund och sen får man ändå stå och kämpa med att få den helt ren...
Men jag har kommit på en perfekt idée som jag alltid använder... Lite ugnsfolie i botten bara och sen behöver man bara skölja av formen när maten är klar, jättepraktiskt!



Skinkfrestelse

Skinkfrestelse

8-10 potatisar
150 g skinka i bit
1 stor gul lök
3 dl grädde
salt & peppar
riven ost


1. Skala och skär potatisen i stavar.
2. Hacka löken och skär skinkan i små bitar.
3. Varva allt i en ugnsform, avsluta med potatis överst.
4. Salta & peppra. Häll på grädden och toppa med riven ost.
5. In i ugnen 200 C ca 45 min.


Servera med sallad

Recept och bild lånad från Matplatsen



Tips till GI:are!

Hejsan!

Jag skulle vilja tipsa alla er GI:are om en sak som är suverän, och gott!

Citronvatten... Detta sänker GI:t i det du äter samt så ger det dig lite extra vitaminer och smak på det du dricker, utan att du får i dig något onödigt socker!

Själv dricker jag aldrig varken läsk, juice eller saft. Utan det som jag häller i mig får bli vanligt kranvatten, mineralvatten, grönt och vitt té, lite kaffe och något glas rött eller vitt vin ibland (torra viner, inte söta!).

Det man dock ska tänka på när man dricker alkohol är att fettförbränningen stannar upp och kroppen koncentrerar sig på att förbränna alkoholen i första hand. Så inte förrens den är ute ur kroppen börjar fettet förbrännas igen.

Här kan ni som går på GI se alla GI-recept.


Dadelbitar

Dadelbitar

200 g torkade dadlar, urkärnade
50 g valnötter
50 g mandel
florsocker

1. Hacka frukt och nötter fint. Arbeta samman det med händerna i en skål.

2. Mjöla en bänkskiva eller en stor skärbräda med lite florsocker. Rulla fruktmassan till en längd, ca 2 cm bred, pudra med florsocker om det kladdar.

3. Skär längden i bitar och pudra dem med florsocker. Förvara bitarna svalt.

Tips. Om man går på GI så kan man istället för att pudra dem med florsocker doppa dem i smält mörk choklad och låta dem torka på ett fat, perfekt som godis eller istället för en kaka.


Bild lånad från recept.nu


Smörgåstårta i påskens tecken

Smörgåstårta i påskens tecken


1 stor plåt, 4 lager, ca 16 bitar

Det här behöver du :
3 skivade Pågen limpor

Lager 1 :
1 burk bredbar pastej (Scan)
3 dl vispgrädde

Lager 2 :
200 gram rökt strimlad skinka
1 förp. Legymsallad
2 msk pepparrotsvisp
1 krm salt

Lager 3 :
1 liten burk konserverad cocktailfrukt
2 dl cremé fraiche
1 krm salt

Ostkräm, över & runt om hela tårtan :
½ ask mjukost räkor
4 dl vispgrädde
1 krm salt


Garnering :
8 kokta ägg
ca 1 kg skalade räkor
½ citron
Ostbågar
Dill
Spritsa lite av ostkrämen på ägghalvorna!

Recept och bild lånad av Kryddburken.



Frukosttips alá GI

Frukosttips!

Jag går som ni kanske vet på GI, då ska man vara försiktig med hur mycket frukt man äter, men man får ändå inte glömma att frukt är nyttigt och nödvändigt för vår kropp!
Men något annat som också är väldigt nyttigt, och som innehåller mycket vitaminer osv. är bär, och det är mycket bättre inom GI.
Så den senaste veckan har jag börjat varje dag med en smoothie gjord på blåbär (som sänker GI:t), hallon, björnbär och röda vinbär och 2dl naturell yoghurt. Otroligt gott, nyttigt och mättande!

Denna bärblandning som jag använde köper jag fryst på konsum och det är Coops egna märke, med andra ord är det inte överdrivet dyrt heller!



Så om ni GIare vill ha ett litet break från alla ägg man smäller i sig till frukost så är detta suveränt!

Mer om bär och GI kan ni läsa här.


Fisksoppa

Fisksoppa

1 torskblock
3 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
½ gul lök

Saft av en halv citron
1½ l vatten
1 fisk eller grönsaksbuljong
salt

ev. Örtsalt
Kräftstjärtar el. räkor

1. Koka upp vatten/salt/ Citronsaft och buljongtärning.
2. Tillsätt morotsoch palsternacksslantar.
3. Koka upp i ca. 5 min.
4. Dela torsken i bitar (Kan vara halvtinade)  och lägg i grytan.
5. Tillsätt den skurna porjolöken.
6. Koka upp  allt i ytterligare 5-7 min. Eller till torsken är färdig.
7. Vrålkoka inte utan jämn, fin kokning.

8. Skala under tiden de upptinade kräftstjärtarna.
9. Tag grytan från spisen och häll i kräftstjärtar och finklippt dill.

Bild och recept är lånat från Kakomaten.Koka upp vatten/salt/ Citronsaft och buljongtärning. Tillsätt morotsoch palsternacksslantar. Koka upp i ca. 5 min. Dela torsken i bitar (Kan vara halvtinade) och lägg i grytan. Tillsätt den skurna porjolöken. Koka upp allt i ytterligare 5-7 min. Eller till torsken är färdig. Vrålkoka inte utan jämn, fin kokning. Skala under tiden de upptinade kräftstjärtarna. Tag grytan från spisen och häll i kräftstjärtar och finklippt dill. Servera gärna med en knäckebrödsskiva med smör/ost.

Bild och recept lånat från Kakomaten.


Våffelspecial

Idag är det som ni säkert inte kunnat undgå, Våffeldagen!
Var man än tittar så är det bilder på dessa underbara, hjärtformade underverk. Men alla har inte sån tur att de kan unna sig en våffla eller två... Vissa tack vare att de är laktosintolleranta och vissa tänker kanske lite mer på vikten.
Därför tyckte jag att det kunde vara en bra idée att lägga ut lite olika våffelrecept...



Våfflor med sylt och grädde

75 g smör + till gräddning
2 dl iskallt vichyvatten
4 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 tsk socker

Till servering:
sylt
vispad grädde

1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop vichyvatten och mjöl och rör ner smöret. Vispa grädden med sockret och vänd med lätt hand ner den i smeten.

2. Hetta upp våffeljärnet med lite smör och grädda våfflorna. Lägg de färdiga våfflorna på galler så att de behåller frasigheten, trava upp dem i "torn" först vid serveringen.

3. Servera med socker, vispad grädde och en god sylt.




Laktos- och äggfria våfflor

50 g mjölkfritt margarin
1/2 dl vatten
2 tsk socker
10 g färsk jäst
3 dl vetemjöl
4 dl kokosmjölk

Hemgjord sylt:

4 dl djupfrysta bär
3½ msk florsocker
2 bananer


1.
Smält margarinet och låt det svalna. Värm vatten och kokosmjölk till 37°.

2. Smula jästen och rör ut den i spadet, lite i taget. Vispa i socker och vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.

3. Vispa ner det smälta margarinet. Grädda våfflorna i våffeljärn, beräkna 3/4 dl smet till en våffla.

4. Sylt: Skär bananerna i mindre bitar och kör dem i mixer tillsammans med bär och florsocker.




Smalare frasvåfflor

100 g smör
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
10 g jäst (2 tsk)

1. Smält smöret och låt det svalna. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i hälften av mjölken. Rör ner mjölet, lite i taget, och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Låt smeten jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.

2. Blanda ner det avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med smör och grädda en våffla. Beräkna 3/4 dl smet till en våffla. Grädda sedan övriga våfflor. Du behöver inte smörja järnet mera.

3. Servera våfflorna med sylt (utan tillsatt socker)




GI-våfflor

4 dl fullkornsmjöl eller dinkelmjöl

1/4 tsk salt

1 tsk bakpulver

5 dl mjölk

2 ägg

1 dl flytande smör


1.
Blanda fullkornsvetemjöl, salt och bakpulver.

2. Rör ihop med ca hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Vispa därefter ned resten av mjölken.

3. Vispa ned äggen. Vispa ihop med det flytande margarinet eller smöret.

4. Värm våffeljärnet. Pensla laggen noggrant med flytande margarin eller smör innan du gräddar första våfflan. Sedan ska den inte behöva smörjas mer.

5. Häll på 0,75 - 1 dl smet och bred ut smeten lite grann. Grädda våfflorna tills de blir gulbruna. Det brukar ta 1-2 minuter med mitt våffeljärn.

6. Låt våfflorna svalna på galler om du inte äter upp dem direkt. (Du bör inte lägga dem i en hög på en tallrik för då försvinner frasigheten och de blir mjuka och sladdriga.)


Servera med vispad grädde och färska bär. Vill du ha mera sött kan man strö över lite fruktsocker eller råsocker.


Bilderna är lånade från recept.nu


Copyright

Hej!

Jag vill skriva lite ang. bilderna jag använder här på hemsidan. Nästan alla bloggar på internet använder sig av "lånade" bilder... Det enda kruxet är att de inte har frågat fotografen... Vilket är olagligt!

Därför vill jag att ni ska veta 3 saker....

1. Alla bilder på Love for Food har jag tillåtelse att använda.

2. Om det inte står varifrån bilden är lånad så är det jag som är fotografen och om ni därefter vill låna den så ska ni fråga.

3. Om jag skulle hitta någon av mina bilder på någon annans hemsida så kommer jag anmäla detta och ni kommer då bli betalningsskyldiga med 5000kr /bild.


Örtdoftande torsk

Örtdoftande torsk

1,2 L salladskål, strimlad
400 g morötter, grovt rivna
600 g torsk
2 klyftor vitlök
2 tsk dragon, smulad
2 tsk basilika, smulad
1 tärning fiskbuljong
2 dl vatten
citron
persilja
salt och peppar


1.
Lägg salladskål och morötter i botten av en låg gryta. Dela vitlöken och lägg i den.

2. Krydda fisken och lägg den över grönsakerna. Strö på örtkryddorna.

3. Koka upp smulad buljong med vatten och häll över fisken. Sjud sakta under lock tills fisken är vit. Garnera med citron och hackad persilja.


Bild lånad från recept.nu


Ägg och avakadoröra

Detta är ett recept som jag har mixat ihop själv, det är både enkelt och jättegott, perfekt till lunch!

Ägg och avakadoröra

1 avakado
2 ägg
1 dl kräftstjärtar
½ citron
vitpeppar

1. Mosa avakadon.
2. Hacka kräftstjärtarna och äggen.
3. Lägg i allt i en skål, pressa citronen över och peppra.
4. Rör om och servera.


Färskpotatis med torkad serranoskinka

Färskpotatis med torkad serranoskinka

Ca 5 små färskpotatisar per person
1 dl hackade soltorkade tomater
½ fetaost
1 ator rödlök, klyftad
1 pkt serranoskinka
Pestovinägrett
Olivolja
Flingsalt
Färsk timjan till garnering

1. Lägg ut skinkskivorna på galler och torka i mitten av ugnen i ca 70-80 grader i 40 minuter.
2. Bryt sönder skinkan i lite mindre bitar när den är torkad och hård.
3. Koka potatisen och blanda ihop med resten av ingredienser och skinkan.

Servera exempelvis grillat kött, grönsaker och tsatsiki till!

Recept och bild är lånat från Hälsofreak!



Sallad med kräftstjärtar

Nu har jag fått ett recept på en sallad som låter helt suveränt god. Receptet fick jag av den här tjejen!

Sallad med kräftstjärtar

ruccola

machesallad eller annan mild sallad

gurka

örtmarinerade vitlöksklyftor (slå gärna lite marinad i salladen)

kräftstjärtar

mozzarella

avokado

1. Blanda sallad, gurka, vitlök och kräftstjärtar.
2. Smula mozzarella över.
3. Skiva avokado och servera till salladen tillsammans med ett gott bröd.


Äppelkaka med vaniljsås

Lena Svensson har nu tipsat mig om ett recept som verkar helt fantastiskt gott!

Äppelkaka med vaniljsås

Mona´s Äppelpaj
6 svenska äpplen (Gärna lite syrliga)
3 tsk socker
Kanel

Deg:
2 dl havregryn
1 1/4 dl mjöl
150 g smör
1 1/4 dl socker

Gör såhär:
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor.
Smörj en lite större gratängform med lite smör och lägg i äppelskivorna.
Strö över socker och massor med kanel.
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke.
Smält smöret och blanda det med de torra ingredienserna.
Smula över degen över äppelklyftorna.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

Rårörd vaniljsås
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa grädden. Rör ner socker, vaniljsocker och äggulor försiktigt i grädden så det blandas väl.


Saffransrisotto med svamp

Saffransrisotto med svamp

4 dl aborio ris
300-400 g färska champinjoner
1 kuvert saffran
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 liter grönsaksbuljong
2 msk smör
3 msk riven ost
salt och malen svartpeppar

1. Skiva champinjonerna grovt. Skala och finhacka löken. Hacka paprikorna. Fräs paprikorna och löken i matfett utan att den bryns. Lägg i champinjonerna och fräs några minuter under omrörning.

2. Häll i riset och rör om väl. Tillsätt 1 tsk salt. Häll i lite av buljongen. Rör om och lägg på lock. Låt nu risotton koka på mycket svag värme och rör ner mer buljong i omgågngar hela tiden. Efter 10 minuter rör du ner saffran, och efter ytterligare 10 minuter är det hela klart. Smaka av med lite nymalen svartpeppar.

3. Ta grytan från värmen och rör ner den rivna osten.

Bild lånad från recept.nu


Tortillatårta

Tortillatårta

4 st tortillabröd (tex Old El Paso Soft Flour Tortillas)
2 st kycklingfiléer
1 st gul lök
1/2 stor purjolök
100 g champinjoner
smör att steka i
1,5 msk jalapeños, hackade
1/2 burk Thick´n Chunky Salsa
100 gram philadelphiaost
15 st svarta oliver
1-2 dl riven ost


Sätt ugnen på 225°C. Skär kycklingfiléerna i små tärningar, tärna löken, strimla purjolök och skiva champinjonerna. Stek kycklingen i smör. Tillsätt lök och champinjoner och låt fräsa. Blanda ner jalapeños, salsa och philadelphiaost. Smaka av med lite salt & peppar.

Lägg tortillabröden med fyllning emellan (som en tårta) på en plåt med bakplåtspapper. Täck även det översta lagret med fyllning. Garnera med oliver och strö osten över. Gratinera ca 15 min i ugnen tills tårtan blivit genomvarm och osten fått fin färg.


Recept och bild lånad från matplatsen.org.


6st tips hur du sparar pengar!

Hej!

Här kommer 6st  tips om hur man sparar pengar när man är och handlar!

1. Jämför alltid pris per kilo/liter mellan olika märken. Oftast så skiljer innehållet och kvalitén nämnvärt.

2. Storhandla en gång i veckan. Man får alltid med sig lite extra grejer (iaf jag :P) så ju färre gånger man handlar, desto billigare blir det.

3. Ha en handlingslista. Om man vet vad man ska ha innan man går till affären är det lättare att hålla nere kostnaderna.

4. Var inte hungrig när du är och handlar. Då lovar jag att du kommer köpa så många extragrejer som du egentligen inte behöver, och oftast är det inga nyttiga saker heller ;)

5. Köp gärna stora förpackningar av saker och frys in. Större förpackningar kostar i regel mindre.

6. Passa på att köpa mycket av det de har extrapris på som går att frysa in. Kött är ett perfekt exempel.


Helstekt fläskfilé med chili-limesås

Det är kanske lite för tidigt för att vara Hungrig? Eller? Inte när man kikar på detta receptet ;)

Helstekt fläskfilé med chili lime sås

1 fläskfilé, ca 500 g
2-3 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 krm chilipeppar
1 1/2 msk sesamfrö
2 rödlökar
1 röd chilipeppar
150 g sockerärter
1 dl cashewnötter
1 msk smör
salt och peppar
3 dl Kelda sås Chili Lime

1. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Salta och strö över chilipeppar och sesamfrö. Stek i mitten av ugnen 20-25 min till 65° innertempertur.
2. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär chilin i skivor, dela sockerärterna. Fräs löken i smör, tillsätt chili, sockerärter och cashewnötter, salta och peppra.
3. Värm såsen under omrörning. Skär köttet i skivor och servera med sås, grönsaker och ris.


Grillad laxkotlett med spenat i tomat

Grillad laxkotlett med spenat i tomat

4 laxkotletter
salt och peppar
2 stora tomater
1 paket fryst bladspenat, ca 375 g
2 msk grädde
lite riven muskotnöt
dill och citron

1. Tina spenaten i en kastrull, späd med grädden och krydda med muskot.

2. Dela tomaterna och gröp ur kärnorna.

3. Krydda laxenGrilla eller stek fisk färdig. Lägg upp på tallrik och garnera med dill och citron.

4. Fyll spenaten i tomathalvorna och ställ på tallriken.



20 livsmedel som får dig att leva längre

Hej!

Jag hittade precis en lista på "Aftonbladet", de hade listat 20 livsmedel som vi enligt näringsforskaren Gary Williamson (professor i funktionell mat vid Leeds university) behöver för att delvis leva längre, men även för att hålla oss friskare under den tiden!

1. Äpplen

2. Björnbär

3. Svart te

4. Blåbär

5. Broccoli

6. Fullkornsflingor

7. Körsbär

8. Körsbärstomater

9. Kaffe

10. Tranbär

11. Mörk choklad

12. Grönt te

13. Apelsiner

14. Persikor

15. Plommon

16. Hallon

17. Röda vindruvor

18. Rödlök

19. Spenat

20. Jordgubbar

Nu ska jag gå & ta mig en kopp kaffe och en bit mörk choklad ;)



GI-pizza

Nu är det slut på den vanliga gamla kebabpizzan från närmaste pizzeria! Här kommer ett urgott fräscht och nyttigt recept på en GI-pizza!

GI-pizza

GI Viktkolls tomatsås:
1 st förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 krm malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar
1 st vitlöksklyfta

Deg:
3 dl vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika

Fyllning:
150 g kycklingfile i bitar
Tomatssås
Riven mozzarella
Riven parmesan
Kycklingfile
Chili
Pinjenötter
Rucola

1. Gör degen: Blanda samman mjöl och salt.

2. Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.

3. Blanda ner mjölet, lite i taget.

4. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.

5. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.

6. Värm ugnen till 250-275°.

7. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda den med tomatpuré, salt och svartpeppar.

8. Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.

9. Förbered fyllningen: Ansa och skiva kycklingen, skär chilien i små bitar, tomaterna, och riv osten.

10. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt.

11. Bre på tomatsås och lägg på tomatskivorna. Strö över osten, kyckling, chili och pinjenötter.

12. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.

13. Strö över rucula och eventuellt över torkad oregano före servering.



Kycklingfilé med dragonpotatis och bearnaisesås

Kycklingfilé med dragonpotatis och bearnaisesås

4 kycklingfiléer, ca 500 g
salt och peppar
1 kg jämnstor potatis
2 msk Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 tsk torkad dragon
1 dl Arla Köket riven Kvibille Svecia
1 rödlök
150 g haricots verts
100 g körsbärstomater
Arla smör-&rapsolja
3 dl Kelda sås Bearnaise Delight

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i tunna skivor men inte helt igenom. Lägg dem med den skivade sidan upp i en ugnssäker form. Blanda smör-& rapsolja med dragon och salt. Pensla potatisen med blandningen och stek den i mitten av ugnen ca 30 min.
2. Bryn kycklingfiléerna i smör-&rapsolja, salta och peppra. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in i ugnen.
3. Strö osten över potatisen och tillaga den och kycklingen ytterligare 15 min.
4. Skala löken och skär den i klyftor.
5. Fräs lök och haricots verts i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt tomaterna delade i halvor, salta och peppra.
6. Värm såsen under omrörning. Servera kycklingfiléerna med sås, dragonpotatis och grönsaker.


Cheesecake med jordgubb och lime

Cheesecake med jordgubb och lime

Botten
100 g smör
225 g Brago-kex
1/2 tsk kanel

Fyllning
3 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl majsstärkelse
500 g KESELLA jordgubb&lime
4 dl crème fraiche
rivet skal och saft av 1 lime

Garnering
1 1/2 dl aprikosmarmelad
limeskivor
färska jordgubbar

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Smält smöret. Mixa kexen och blanda med smör och kanel.
3. Tryck ut smulorna på botten och upp mot kanterna på en bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i formen.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 min tills kakan stelnat. Låt svalna.
6. Smält marmeladen med 1 msk vatten i en kastrull och fördela den över kakan. Garnera med lime och halverade jordgubbar.


Sparrissoppa

Soppa är något som är otroligt underskattat, delvis är det jättegott, men oftast även väldigt nyttigt!

Sparrissoppa

500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar

1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.

2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.

3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.


Guacamole

Idag är det lördag, och inte vilken lördag som helst, det är finalen av Melodifestivalen. Och då passar det väl bra att duka upp med lite smått och gott på soffbordet? Så här kommer ett jättegott recept på en guacamole som jag gjort många gånger!

Guacamole

2st avakados
1-2 vittöksklyftor (beroende på hur stark ni vill ha den)
1/2 gul lök
1-2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk tomatpuré
1 msk olivolja
salt och peppar

1. Mosa fruktköttet från avakadosarna.
2. Blanda ihop fruktkött, vitlök, lök och citronsaften i en mixer.
3. Smaksätt med tomatpuré, olivolja, salt och peppar.


Nyhetsbrev

Hej!

Jag har en nyhet till er här, Efter mycket jobb och slit så kan ni nu börja prenumerera på Love for Foods nyhetsbrev!
Det kommer skickas ut en gång om dagen och innehålla ett recept som jag inte kommer lägga ut här i bloggen. På vardagarna kommer det vara lite mer snabba och lättlagade recept och under helgen kommer det vara lite mer lyxiga maträtter. 1 gång i veckan kommer jag skicka ut ett bakrecept, på söndagar och det kan vara allt ifrån småkakor till tårtor!

Så ta chansen att få middagstips direkt till mailen en gång om dagen!

Självklart går det bra att avregistrera sig när man vill!


Leilas underbara Mazarintårta

Leilas underbara Mazarintårta

150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ekologiska ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
madelspån till formen
2 dl vispgrädde
1 L färska bär till garnering
florsocker att pudra på kakan vid servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.

4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.

5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär.

6. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär och pudra över florsocker.


Fårherdens paj

Vill du Gå ner i vikt? Det är inte alltid så lätt när det finns så många frestande pajer med dessa feta pajdegar som lockar, paj är ju både enkelt och man kan variera innehållet väldigt mycket. Men här kommer en paj utan den traditionella pajdegen!

Fårherdens paj

600 g potatis
50 g stark riven ost

Köttfärsröra:
300 g nötfärs
2 gula lökar
1 msk matolja
2 tärnade paprikor
100 g champinjoner
1 msk vegetarisk ströbuljong
1 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk pepparmix eller
1 msk grovmalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 250°. Skala och koka potatisen.

2. Köttfärsröra: Skiva champinjonerna. Skala och hacka löken fint och fräs den i oljan tillsammans med färsen, paprikatärningarna och champinjonerna. Rör om och stek tills färsen blivit lätt brynt och smulig. Strö över buljongen, häll på chilisås och vatten och koka upp. Småkoka köttfärsröran 8-10 minuter på svag värme och smaksätt med peppar.

3. Häll köttfärsröran i en ugnssäker form. Pressa den nykokta potatisen direkt över köttfärsröran som ett "täcke". Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter tills allt är genomhett. Strö över hackad persilja före servering.


Grillad kyckling med jordnötssås

Grillad kyckling med jordnötssås alá LCHF

2-3 portioner

1 färdiggrillad kyckling

Jordnötssås
2 dl kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk salt

Gör såhär
Lägg i lite smör i pannan och smält det. Ganska svag värme 3-4 på en skala till 12. Häll i kokosmjölken och sambal oelek, citronsaft, salt. (Om man köper Santa Marias kokosmjölk på konservburk, så har den för mig varit skiktad, men det spelar ingen roll, det är bara att ha i allt ihopa.) Rör eller vispa ihop ingredienserna. Låt puttra 5 minuter ungefär utan lock. Under tiden finfördela (strimla) kycklingen. Tillsätt jordnötssmöret och grädden och sjud det till såsen får en krämig konsistens, cirka 5-10 minuter. Jag brukar även ha i lite soja. Lägg i kycklingen i såsen och i 10 minuter. Man kan även lägga i lite nötter om man vill. Jag brukar ha i lite cashewnötter.

Tack så mycket Patrik Nordelind för att jag fick låna både recept & bild!


Chai-te latte

Chai-te latte

5 dl vatten
1 bit färsk eller torkad ingefära
1 kanelstång
10 kardemummakärnor
3 - 4 tsk svart te
2 dl varm mjölk

1. Sjud vatten och kryddor i en kastrull med lock ca 5 min.
2. Tillsätt teet och låt dra ca 5 min.
3. Sila teet, vispa den varma mjölken till skum och häll i.


Grönsaksgratäng

Grönsaksgratäng

2 zucchini, ca 600 g
2 paprikor i olika färger
några kvistar färsk rosmarin
1 msk smör-&rapsolja
2 tsk gourmetsalt
2 1/2 dl Kelda lagalätt
3 ägg
1 1/2 dl riven ost
2 krm salt


1. Sätt ugnen på 250º.
2. Skär zucchini i skivor, kärna ur och skiva paprikan.
3. Lägg grönsaker och rosmarin i en smord ugnssäker form, ringla över smör-&rapsolja och strö över gourmetsalt.
4. Stek i mitten av ugnen ca 10 min.
5. Sänk ugnsvärmen till 200º.
6. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, ost och salt.
7. Häll blandningen över grönsakerna och tillaga i ugnen 25-30 min tills äggstanningen stelnat och fått vacker ljusbrun färg.


Enchiladas

Enchiladas

400 g nötfärs
1 gul lök
1 stor röd paprika
smör
salt och svartpeppar
4 dl crème fraiche paprika&chili
8 medelstora tortillas 
4 dl riven ost

1. Sätt ugnen på grill.
2. Skär paprikan och löken i bitar
3. Bryn färsen,löken och paprikan i smör i en stekpanna.
4. Salta och peppra.
5. Rör i 1 dl crème fraiche och låt det koka ca 1 min.
6. Bred ut färsröran på bröden och rulla ihop.
7. Lägg dem på en ugnssäkert fat.
8. Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen 2-3 min.

Servera med resten av crème fraiche, lökringar och sallad.


Brocciligratäng

Broccoligratäng

600 g broccoli
500 g kassler
4 dl crème fraiche
200 g riven ost
paprikapulver
grovmalen svartpeppar

1. Skär broccoli och kasslern i bitar och lägg i en ugnssäker form.
2. Blanda ihop 150g riven ost, crème fraiche och kryddorna (var inte rädd att krydda mycket!).
3. Häll över broccolin och kasslern.
4. Strö över resten av osten och krydda med lite extra paprikapulver.
5. Grädda i ugnen på 200C i 30min.


Fråga mig först om du vill låna bilden eller receptet till din hemsida!


Kyckling i röd curry

Kyckling i röd curry

4 st kycklingfiléer
1 msk olja
2 st vitlöksklyftor
2 msk röd curry (thailändsk)
1 msk sesamolja
1 msk honung
2 st lime, pressad
2 dl hönsbuljong
2 tsk soja
4 dl kokosmjölk

1. Skär kycklingen i strimlor. Bryn den i en stekpanna med olja.

2. Pressa ner vitlöken i pannan, tillsätt sesamolja, curry, soja, lime och honung. Låt det svettas i 2 minuter.

3. Häll i hönsbuljong och kokosmjölk. Låt det sjuda i 6-8 minuter.


GI-tabell

Här kommer en lista som jag har haft mycket användning för.

Men jag vill ändå höja ett varningens finger för GI-tabeller, man ska absolut inte gå slaviskt efter dem... Det beror helt på hur mycket av livsmedlet man äter. Om du äter jättelite av något som har ett högt GI-värde så är det kanske ändå bättre än att äta mycket av något som har ett lågt GI-värde.
Eller som när man lagar mat så är det ju samansättningen av hela måltiden som räknas, så om du har något med högt GI-värde så kan man kombinera det med något som har lågt GI-värde, så blir det totala ett medel GI-värde.

DryckerGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion /mlGL/GB
Ananasjuice466625016
Apelsinjuice5376--
Apelsinjuice (färsk)*4563--
Chokladmjölk (os)2434--
Chokladmjölk, oboy34482006
Coca-cola639025016
Fanta/Sprite689725023
Läsk light00--
Mineralvatten003300
Morotsjuice (färsk)*436125010
Nektar689620012
Rött vin, 12 vol %8111500
Saft (typ. Fun light)00--
Saft6896--
Tomatjuice (os)38542504
Vitt vin, 12 vol %571500
Äppeljuice4463--
Öl, starköl1082144021

MejeriprodukterGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion / gGL/GB
Crème fraiche57250
Dessertost12500
Fetaost, fett 16%57750
Filmjölk 3 %11152001
Glass (fetthalt 5%)51727510
Glass (fetthalt 15%)3854756
Grädde (alla)710250
Gräddfil, 12%57400
Kesella, färskost (10%)20281001
Keso färskost (4%)20281001
Lättyoghurt, med frukt & sötningsmedel24342002
Långfil1115--
Mjölk 0,1%3246--
Mjölk 0,5%3042--
Mjölk 3%2130--
Vaniljsås42591007
Yoghurt, naturell 3%29412003

Bröd:GI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion / gGL/GB
Bagel721037025
Baugett951363015
Bovetebröd4766256
Bröd från 4 sädesslag4564--
Engelsk muffin, bröd771093011
Fullkornsbröd, osötat64902512
Glutenfritt bröd771092513
Hamburgerbröd6187309
Knäckebröd (15,5%, ex husman)6997124
Kornbröd6796--
Majsbröd6592--
Pitabröd57827020
Rågbröd (fullkorn)6592--
Rågbröd (80% hela korn)4868--
Surdegsbröd på råg5983--
Vetebröd (fullkorn)71100--
Vetebröd (långfranska)71100--
Vitt bröd, hårdrostat73103259

Flingor / GrynGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion / gGL/GB
Branflakes (All bran)5173309
Bulgur48681007
Cheerios741063015
Coco-pops (Kellog´s):771093018
Cornflakes:771103020
Couscous (5 min)659210013
Dinkel, fullkornsmjöl486810026
Dinkel, siktat mjöl486810032
Frosties55793015
Havreflingor (okokta): 6389--
Havregrynsgröt:557825015
Havrekli: 5578--
Kalaspuffar721033015
Müsli: 6896--
Puffat ris: 94132--
Rice Krispies (Kellog´s)821173022
Special K (Kellog's)841183020
Tacoskal (Old el paso)6897208
Vetemjöl8311810061

FruktGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Ananas59841207
Apelsin42601104
Aprikoser57821205
Aprikoser, sockerlagg649112012
Aprikoser, torkade3043608
Banan, omogen30431206
Banan517312013
Banan, övermogen486912012
Citron1420100
Grapefrukt25361203
Hallon, osockrade21301250
Jordgubbar40571201
Kiwi47681205
Körsbär22321203
Mango51731208
Melon, Cantaloupe65931204
Melon-, vatten721031204
Papaya59841406
Persika39551454
Persika, sockerlagg58831209
Plommon39551205
Päron38541204
Sylt & Marmelad56796014
Vindruvor, blå598312511
Vindruvor, gröna46651255
Äpple, med skal34481205
Äpple, Golden delicious39561206
Äppelmos18546018

Bönor / BaljväxterGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Bönor (baked beans)48691507
Bönor, torkade (kokta)29401509
Kikärtor28391508
Kidneybönor28391507
Limabönor31441506
Linser, gröna30421505
Linser, röda26361505
Mungbönor, lagda i vatten sedan kokta31441505
Sojabönor18251501
Svarta bönor, lagda i vatten sedan kokta20281505
Vita bönor, konserverade i tomatsås49691004
Vita bönor, kokta29401003

Pasta/Potatis/RisGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Cajunris (Uncle bens)517210023
Färsk Linguine, tjocka436218021
Färsk Linguine, tunna497018023
Gnocchi689620078
Potatis, kokt699715019
Potatis, återuppvärmd23321506
Potatis, bakad9813818029
Potatis, kokt kall223115028
Potatis, sötpotatis284015013
Potatis, färskpotatis628815013
Pommes Frites7510612526
Potatismos, hemlagat7410422528
Potatismos, pulver8512022525
Ris, vitt7110010052
Ris, råris598310043
Ris, basmati588210043
Spaghetti på durumvete (Kungsörnens), kokta 12 min486720056
Spaghetti, proteinberikad273820030
Spaghetti kokt i 20 min.618620070
Spaghetti på durumvete kokta 5 min385420044

Mat/halvfabrikat/ köttGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Chicken nuggets46651087
Fiskpinnar, lite panerade38541007
Korv28401001
Kött (biff, bacon, kotlett m.m)111000
Pizza, från pizzeria8011320037
Spaghetti med köttfärssås (Bolognese)527420053
Sushi395520019
Ravioli395620011

Grönsaker / RotfrukterGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Avokado1420600
Broccoli1420750
Champinjoner1420500
Gurka1521500
Kålrot72103--
Morötter, råa1623704
Morötter, kokta6582101
Palsternacka, kokt98139--
Rödbetor, kokta6391--
Tomat1420500

Tillugg/Glass/GodisGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Cashewnötter22315010
Chips, potatischips5476509
Choklad, ljus54765013
Choklad, mörk (60%+)2231506
Choklad, vit44625012
Chokladpudding44621108
Gelegodis781109071
Halstabletter, hårda709955
M&M3347509
Majschips63895016
Nachos (old el paso)771095020
Nougat32455010
Ostbågar741045012
Popcorn, hemgjorda721025016
Russin64916028
Salta pinnar831175026
Snickers38546012
Twix55786020

TillbehörGI (glukos=100)GI (Vitt bröd=100)Portion/ml/gGL/GB
Honung5578147
Hummus (kikärtsröra)691000
Fruktos (fruktsocker)1927102
Hasselnötter1521280
Sylt & Marmelad56796014
Äppelmos54766018


Smoothie

Smoothie

3 dl mild naturell yoghurt
1 dl frysta jordgubbar
0.5 st banan

1. Häll alla ingredienser i en behållare och mixa med stavmixer till en slät massa.


Chili sin carne

Chili sin carne

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 msk malen spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk malet bryggkaffe
2 msk olivolja
1 burk kidneybönor, 400 g
1 burk vita bönor, 400 g
2 burkar krossade tomater a 400 g
salt
svartpeppar
2 tsk rödvinsvinäger
1 knippe timjan
1 kvist persilja

1. Hacka lök, vitlök, zucchini och paprika. Fräs grönsakerna tillsammans med kryddorna och kaffet i olivolja tills det blir gyllenbrunt.

2. Tillsätt bönor och krossade tomater och låt sjuda 5 minuter.

3. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Repa timjan och finhacka persilja och strö över chilin före servering.


Kärleksmums

Kärleksmums
 
5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)

Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.

4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.

8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.


Nyförälskade kräftstjärtar

Skaldjur är en favorit hos mig, inte så mycket räkor kanske, men kräftor och hummer kan jag inte få nog av!

Nyförälskade kräftstjärtar

ca 200 g kräftstjärtar, frysta eller i lag
200 g färska champinjoner
smör
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet, bearnaise
1 pressad vitlöksklyfta
ev 1 msk cognac

1. Tina kräftstjärtarna.
2. Skiva svampen.
3. Fräs svampen i smör i en stekpanna några minuter.
4. Rör ner crème fraiche och 1/2 dl vatten.
5. Koka ihop ca 1 min.
6. Smaksätt med vitlök och ev cognac.
7. Blanda ner kräftstjärtarna och låt allt bli varmt.

Servera med färsk pasta, körsbärstomater och sallad.

Ditt favoritrecept?

Hej!

Jag tänkte introducera denna kategorin för er...

Läsarnas recept!
 
Det är meningen att jag här ska lägga in era favoritrecept. Så maila mig, [email protected] och skriv ner receptet och bifoga gärna även en bild på det färdiga resultatet så får ni det sedan publicerat här.

Om ni har en hemsida/blogg så skriv gärna även ifall ni vill ha den med i inlägget så har ni chansen att ge den lite extra publicitet ;).


Ugnsstekt kyckling

Kyckling är något som har blivit mer och mer populärt att ha på middagsbordet, vilket jag är överlyckligt för. Jag älskar nämligen kyckling!

Något som brukar vara standard hemma hos mig på lunchen som både är enkelt, nyttigt och underbart gott (+ att det blir inte mycket disk, och det är något iaf jag uppskattar ;)) är ugnsstekt kyckling med en god sallad till.

Exempel på några kryddningar som är goda till kycklingen...

1. Paprikapulver och vitlökspulver.
2. Santa Marias chili explosion
3. Curry och vitlökspulver

Gör såhär...

1. tina en kycklingilé och dela den i tre delar.
2. Lägg den i en ugnsfast form, ringla lite lytande smör över och krydda med några goda kryddor.
3. In i ugnen på 175C i 30min.
4. Medan kycklingen är i ugnen ordnar du en god sallad.

OBS. Innan du serverar kycklingen så skär alltid ett snitt i mitten på den tjockaste biten för att se så den verkligen är färdig!



LCHF broccoli & skinkomelett

LCHF broccoli & skinkomelett

1 kg broccoli
½ kg rökt skinka
2 gula lökar
300 g färska champinjoner
15 ägg
3 dl mjölk
Salt
Vitpeppar

1. Strimla och bryn skinkan, shampinjonerna och löken.
2. Koka broccolin lätt. 
3. Lägg ut broccolin i en långpanna 30 x 40 cm, lägg över skinkan, champinjonerna och löken.
4. Blanda ägg med mjölk, salt och vitpeppar.
5. Häll äggblandningen i långpannan. 
6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca: 30-40 min.


Psylliumfrön

Psylliumfrön

Dessa fröer är både mättande och vänligt mot magen. Strö dem gärna över yoghurten eller lägg en matsked i ett glas vatten och drick, eller blanda dem i gröten och müslin. Använd dem när du bakar så får du extra saftiga bullar och matbröd.

Hela psylliumfrön går oförändrat genom kroppen. De näringsämnen som finns inne i fröet kan ej tas upp utan endast de gelbildande fibrerna är verksamma. Gelen i sin tur gör att magen arbetar mycket bättre.

Ett extra plus med dessa fröerna är att de minskar GI-värdet i maten upp till 51% om man äter det precis innan nästa måltid.


Matmuffins

Matmuffins (GI)

Antal: ca 8st


5 ägg
½ dl vispgrädde
1 dl riven ost 
grovmalen svartpeppar

Här tar grundreceptet slut, efter det kan man ha i lite vad man vill.

Detta brukar jag ha i...

Salami
Soltorkade tomater
Kalkon (pålägg)
Svarta oliver


1. Blanda ägg, grädde, peppar och ost.
2. Skär det du vill ha i till lagom stora bitar.
3. Lägg i allt i smeten och blanda.
4. Häll sedan smeten i stora muffinsformar.
5. In i ugnen i ca 175 grader i 20 minuter.

Sista minuterna satte jag på grillen och höjde till 200 grader för att få extra färg på dem.


Biff i sambalgrädde

Biff i Sambalgrädde

400 g lövbiff
3 röda eller gula lökar
smör
3 dl mellangrädde 
1 tsk sambal oelek
2 msk kinesisk soja

1. Strimla köttet.
2. Skala och skiva löken.
3. Vispa ihop grädde, sambal oelek och soja i en gryta.
4. Stek köttet och löken var för sig i smör i en stekpanna.
5. Lägg ner de i såsen.
6. Låt koka upp några min.

Gott till couscous, pasta eller ris.


Enkel Kladdkaka

Enkel Kladdkaka


100 g smör

3 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl

5 msk kakao

1 krm salt


1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smöra och bröda en form med löstagbar kant, c:a 24 cm i diameter.

3. Smält smöret i en kastrull.

4. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda de övriga ingredienserna och sikta ner i smeten.

5. Häll i formen, grädda c:a 25-30 minuter nedtill i ugnen.

6. Servera med en klick grädde eller glass.


Lyxig GI-köttfärssås

Som jag skrev i det förra inlägget så äter jag enligt GI-metoden, därför kommer det även komma mycket information, tips och recept som har med GI att göra, om det är något särskilt ni undrar ang. GI så är det bara att fråga på!

Här kommer det första receptet...

En Lite lyxigare Gi Köttfärsås

Perfekt både till pasta,bullgur eller ris

Serveras med en god sallad.


800 g nötfärs
1 gul lök
2 msk olivolja
1 morot
1 förp krossade tomater (500 g)
1 dl rött matlagningsvin
2 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
salt
malen svartpeppar


1.
Skala och hacka löken. Skala och riv morot.

2. Fräs löken i olja i en stekpanna och lägg över i en gryta.

3. Fräs köttfärsen i samma panna som löken under omrörning tills den är jämnt grynig. Lägg över i grytan.

4. Tillsätt tomatkross, vin, tomatpuré, morot .

     Koka på svag värme med locket på glänt i 15-20 minuter.

5. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar.

 

Hej och välkomna

Hejsan och välkomna :)

Jag hoppas verkligen att ni kommer hitta mycket gott, trevligt occh finna mycket inspiration här... Jag som håller i bloggen heter Lina van der Putten och driver även en annan blogg, http://www.lvdp.blogg.se.

Jag själv äter GI-mat och trivs jättebra med detta, men jag kommer att skriva om all sorts mat.

Om det är något speciellt ni vill att jag ska ta upp i bloggen så är det bara att höra av sig till mig så ska jag försöka ordna detta!


bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Välkommen till min nya blogg!

Hej och välkommna till min nya blogg!

Med tanke på att klockan är mycket och jag har tänkt att gå och lägga mig så blir det inte mer fixat här för ikväll.