Köttfärspiroger

Köttfärspiroger
15-16 stycken


Deg
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl mjöl


Fyllning

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
500 g passerade tomater
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
oregano
olja till stekning


Gör så här

Börja med köttfärssåsen så att den hinner svalna lite innan du gör pirogerna. Hacka löken och bryn den lite i olja. Den ska inte få färg bara mjukna. Lägg till färsen och bryn den tills all vätska är borta. Lägg sedan till de passerade tomaterna, pressade vitlöken och krydda med salt, peppar och oregano. Låt allt puttra i några minuter innan du tar bort den från plattan.


Degen: Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt lite av vattnet (den ska vara ljummen). Lös upp jästen och lägg till resten av vattnet, oljan och saltet. Blanda och lägg till mjölet. Arbeta ihop till en fin smidig deg, degen ska släppa kanterna utan problem. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter på dragfri plats under bakduk.

Ta upp degen på ett mjölad bakbord. Knåda bort luftbubblorna och dela på degen i 2 delar. Ta den ena delen och kavla ut den så mycket du kan. Jag använder sedan en tallrik (som är cirka 17,5 cm i diameter) som mall  och tar ut mått (se bild 1). Fyll sedan måtten med cirka 1,5-2 msk köttfärs på enbart halva degen och inte ut till kanterna. Vik ihop pirogerna så att de blir till halvmånar. Ta en gaffel och tryck ihop kanterna med den. Lägg pirogerma på bakpapperklädda plåtar och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla pirogerna med ett lätt uppvispat ägg och strö sedan över lite sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.


Recept och bild är lånat från "I Nadjas kök".


White russian

White russian

12 cl vodka
6 cl Kaluha
is
standardmjölk (efter egen smak)
 

1. Ta en mixer och häll i vodkan, kaluhan och standardmjölken. Skaka det hela med locket på, detta bara för att få ett fint skum på drinkarna.

2. Häll upp rikligt med is i glasen. Häll därefter på den goda drinken, i med ett sugrör och sörpla på!
 
Bilden är lånad från Recept.nu

 

Kalkonchili

Kalkonchili

2 msk olivolja
1 kg kalkonfärs
0.5 kg kalkonkorv med skinnet borttaget
1 msk rökt paprikapulver
3 msk vanligt paprikapulver
1 st gul lök, hackad
2 st selleristjälkar, hackade
0.5 st röd paprika, urkärnad och hackad
0.5 st grön paprika, urkärnad och hackad
2 st vitlöksklyftor, krossade
1 burk à 400 g krossade tomater
1 l kycklingbuljong
chiliblandning (finns bland texmexprodukter)
salt
svartpeppar
  
1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelgod värme.
2. Fräs kalkonfärs, kalkonkorv och paprikapulver i 6 till 8 minuter eller tills färsen är genomstekt. Rör om då och då.
3. Rör ner lök, selleri, röd och grön paprika och vitlök och fortsätt fräsa tills grönsakerna är mjuka.
4. Slå på krossade tomater och kycklingbuljong och smaka av med chiliblandning. Rör om noga.
5. Låt chilin sjuda i 45 minuter till 1 timme, rör om då och då.
6. Smaka sedan av den med salt och nymald svartpeppar.
7. Servera chilin rykande het med riven ost, hackade färska tomater och fullkornsknäcke.
 
Bilden är lånad från Recept.nu
 

Räkpaj

Räkpaj

250 g vetemjöl
125 g smör
1.5 dl vatten
1 krm salt
100 g räkor
1 pkt saffran
150 g broccoli
1.5 dl grädde
1.5 dl mjölk
2 st ägg
salt
peppar
riven muskotnöt

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Tärna smöret och lägg i en bunke.

3. Blanda snabbt ihop med övriga degingredienser och kavla ut degen.

4. Låt den stå kallt några minuter.

5. Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter. Sänk därefter värämen till 175 grader.

6. Hetta upp en stekpanna och klicka i lite smör. Fräs räkorna och broccolin och låt svalna.

7. Vispa upp äggen. Rör ner dem i räkblandningen tillsammans med grädde och saffran och krydda därefter. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och baka i ugn cirka 30 minuter.

Bilden är lånad från Recept.nu



Utmaning - Svaren

Hej!

Nu var det några dagar sen ni hörde något ifrån mig, har koncentrerat mig rätt mycket på min andra blogg, men jag lovar att jag ska skärpa mig! :)

Jag har blivit utmanad av "Emelies skafferi" att svara på några frågor, så här kommer de...


Vilken mat äter du ofta?

Jag äter väldigt mycket ägg, keso, kyckling, lax och avakado :)

När du är på kalas, är du den som sitter, eller hjälper du till med att duka av?

Jag är oftast den som sitter när jag är bortbjuden.


Vart sitter du helst när du bloggar?

jag ligger på golvet framför min laptop och småkollar på tv på samma gång :)


Köper du trisslotter ofta?

Nästan aldrig.


Vilken stad eller land har varit din bästa semester? 

Danmark, stuga precis vid havet, var helt fantastiskt!

Vilken TV kanal tittar du mest på?

Oj, det är nog trean och sexan skulle jag tro.


Citruskaka med frosting

Citruskaka med frosting


2 Ägg

3 dl Strösocker

2 msk Vaniljsocker

2 tsk Bakpulver

4 dl Vetemjöl

saften & skalet från 1 Citron

saften från 1 Apelsin

150g smält Smör


1.
Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Sikta samman bakpulver och vetemjöl, vänd sedan ner det i smeten.
3. Rör i citronskal, citronsaft, apelsinsaft och det smält smöret.
4. Rör tills smeten är jämn.
5. Häll smeten i en rund, bakplåtspapperklädd/smörad och bröad form.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°c, ca 50 min.
Låt svalna.

Frosting

50g rumsvamt Smör

200g Philadelphiaost

2 dl Florsocker

1 msk Vaniljsocker

saften från 1 Lime


1.
Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffigt frosting.
2. Bred frostingen runt om och ovanpå kakan.
Förvara i kyl.

Bild & recept lånat från Kalasgott.


Passionsfruktssås & palsternacksgratäng

Passionsfruktssås & palsternacksgratäng

Palsternacksgratäng
2 portioner

300 g palsternackor
1,5 - 2 dl grädde
riven ost

Sätt ugnen på 220 grader. Skala palsternackorna och skär de i mindre bitar. Lägg de i en ugnsfast form, häll på grädde, riven ost, salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

Passionsfruktssås
2 portioner

1 msk margarin/smör
1 msk vetemjöl
2 dl grönsaksbuljong
1-1,5 msk grädde
1 tsk soja
1 stor passionsfrukt (fruktköttet)

Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull. Ta den från värmen och rör ner mjölet. Med kall eller ljummen vätska: tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar upp. Med varm vätska: späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje spädning. Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med grädde och soja samt ev. lite mer salt och peppar. Blanda ner den urgröpta passionsfrukten.

Väldigt gott till tex. Quornbiff!

Recept och bild lånat från Hälsobloggen.


Tävling!

Hej!


Ett litet tips till er som gillar att stå i köket, Signe har en tävling i sin blogg där man kan vinna två härliga kökshanddukar från Bruka Design!


GI-Lasagne

GI-Lasagne

1 Zucchini
500g blandfärs
Riven ost
Kryddor -paprika, chili, svart och vitpeppar
½ dl passerade tomater
1 dl grädde
1 gul lök


Ostsås:

150 g Cream cheese
½ dl grädde


Gör så här:

Stek köttfärs och lök tills det fått färg. Krydda efter behag. Häll i tomaterna och grädden.
Skala zucchinin med en osthyvel. Ta sedan osthyveln och skär långa remsor som ni använder som plattorna.
Börja sedan varva köttfärs och zucchini, även lite riven ost emellan.

Gör sedan ostsåses, värm cream cheese och grädde tills osten smält. När det är klart, häll såsen över lasagnen.
In i ungen i ca 30 minuter, eller tills osten fått fin gyllenbrun färg, på 200 grader.
Servera med en god sallad!

Recept och bild är lånat från GI-bloggen.


Thaicurry med fläskkött och kokosmjölk

Thaicurry med fläskkött och kokosmjölk

500 g färskt bogfläsk
1 tsk grön thaicurrypasta
1 msk neutral olja
1 burk kokosmjölk
1 dl grönsaksbuljong
1/2 fänkålsstånd
1/2 zucchini
1 knippa vårlök
2 vitlöksklyftor
1 tsk thailändsk fisksås
1 knippa färsk koriander

1. Skär bogfläsk i bitar. Strimla fänkål och zucchini. Pressa vitlöken. Fräs alltsammans i lite olja. Rör ned kokosmjölk, thaicurrypasta och buljong.

2. Låt sjuda i 2 minuter. Strimla vårlöken, tillsätt den tillsammans med finhackad koriander och fisksås. Koka upp och smaka av.

3. Drag grytan från värmen och blanda i basilikabladen. Servera med jasminris, parboiled eller nudlar.


Bilden är lånad från Recept.nu

 

Fisk och skaldjursspett

Fisk och skaldjursspett

200 g Laxfilé
200 g Kattfisk
100 g Pilgrimsmusslor
100 g Tigerräkor

Marinad av färska örter:
0.5 dl grovt hackad gräslök
0.5 dl grovt hackad koriander
0.5 dl grovt hackad dragon
2 st hackade vitlöksklyftor
0.5 st hackad röd chili
0.5 dl vitt vin
1 dl olivolja
1 msk salt

1. Blanda marinaden genom att hacka och blanda direkt i den bunke som spetten skall marineras i.

2. Skär fisken i lika stora bitar som pilgrimsmusslan.

3. Lägg ner skaldjuren och fisken.

4. Under tiden lägger du spetten i blöt, så dom inte börjar brinna på glöden.

5. Efter att spetten har marinerats, trä på skaldjuren och fisken om vart annat.

6. Lägg ner dom i bunken igen tills det är dags att grilla/ eller steka.

7. Stek ca: 5-6 minuter runt om eller tills dom är genomgrillade.

 

Tacopaj

Tacopaj

Pajdeg:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin
1 ½ dl filmjölk


Blanda ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Gärna en med höga kanter och löstagbar botten. Förgrädda 10 min i 225°.


Fyllningen:
600-700 g köttfärs
1 st gul lök
1 1/2 påse taco-kryddmix
1 dl vatten
2 st tomater
4-6 st feferoni


Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt vatten och kryddpåsen. Koka så att köttfärsen blir rätt så torr. Lägg allt i pajskalet. Hacka tomater och feferoni efter smak. Lägg överst på köttfärsen.


Topping:
2 dl crême fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
3-4 st pressade vitlöksklyftor


Blanda och bred toppingen ovanpå pajen. Grädda 10-15 min i 250° tills ytan fått vacker färg. Servera med en stor blandad sallad.


Recept och bild är lånat från matplatsen.


Hemlagad GI-glass

Hemlagad GI-glass

1 vaniljstång
4 äggulor
3 dl sötningsmedel
5 dl vispgrädde
4 äggvitor
1 krm salt

Rostade hasselnötter:
100 g hasselnötter
2 dl sötningsmedel
4 msk vatten
choklad- och nötflarn till servering

1. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

2. Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna och rosta dem i tre minuter.

3. Blanda samman sötningsmedel och vatten och häll över nötterna i pannan. Skaka pannan då och då så att blandningen fördelar sig jämnt över nötterna. Låt det börja bubbla ordentligt och bli gyllenbrunt.

4. Häll ut blandningen på bakplåtspapperet och låt svalna i cirka 20 minuter. Hacka nötterna grovt.

5. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, vanilj och sockerersättning i en bunke.

6. Vispa grädden i en annan skål tills den bildar mjuka toppar.

7. Vispa slutligen äggvitorna med saltet tills det bildas mycket fasta toppar. Vänd ner nötter, grädde och äggvitsvisp i äggulesmeten.

8. Frys glassen i cirka tre timmar. Skeda upp den med en sked doppad i kallt vatten och dekorera med chokladflarn.


Bilden är lånad från Recept.nu


Drömrulltårta

Drömrulltårta


Ugn 250 grader grädda i 5 min

3 ägg
½ dl socker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 msk kakao (efter smak)

Till fyllning:

50 g smör (eller marg)
70 g (1 dl) jordgubbsflorsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
Mosa några färska jordgubbar och
blanda allt.

Vispa samman äggen och sockret pösigt
Tillsätt de torra,blandade ingredienserna

Häll uppsmeten på en väl smord eller bakplåtsklädd plåt.
Baka i ugn .. häll upp kakan på ett sockrigt bakplåtspapper.
Färdig och avsvalnad ..
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop.
Förvaras svalt.

Bild och recept lånat av Kakomaten.


Lammfärs med aubergine

Lammfärs med aubergine

1 kg aubergine
500 g lammfärs
3 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
salt och malen vitpeppar
2 dl rött vin
5 tomater

Till servering:
150 g fetaost
1½ dl svarta oliver

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta auberginen och skär den i 2 cm tjocka skivor på längden, salta dem lätt och stek dem gyllenbruna på båda sidor i olivolja.


2.
Skala löken och hacka den fint. Skala moroten och vitlöksklyftorna och riv båda fint var för sig. Fräs lök och morot och blanda ner färsen, krydda med vitlök, oregano, salt och peppar. Häll på det röda vinet och låt puttra tills vinet kokat in.


3.
Skiva tomaterna tunt. Lägg aubergine, tomatskivor och färs i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Smula över fetaost och strö över oliver innan servering.


Bilden är lånad från Recept.nu


Nu när påsken är över

Hejsan!

Nu är påsken över och jag hoppas att ni har haft det väldigt trevligt med både familj och vänner!
Själv har jag haft fullt upp, därför den dåliga uppdateringen både här på Love for food, men även i min vanliga blogg.
Men nu är vardagen tillbaka, och även bloggandet så jag hoppas att ni ser fram emot flera recept och kom ihåg, om det är något speciellt ni letar efter, eller om ni har något recept ni vill dela med er av så hör av er!


Ugnsäpplen

Ugnsäpplen

6 st äpplen
2 2 msk kanel
2 2 msk smör
1 1 tsk smör till formen

Förslag till tillbehör:
uppvispad crème fraîche
vispad grädde
glass

1. Värm ugnen till 225°.
2. Skala och skär äpplena i klyftor.
3. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
4. Strö över kanel och hyvla över smör med en osthyvel.
5. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter och servera med önskat tillbehör.

Bilden är lånad från Recept.nu


Fläskkarrérullad

Fläskkarrérullad


Till rulladen

en hel bit fläskkarré

1dl hasselnötter

1dl russin

färsk timjan

lufttorkad salami

olivolja

salt, peppar, roasted garlic and pepper


Till pumpa purén

pumpa

vitlök

salt, peppar

muskotnöt

grönsaksbuljong

Crème fraiche


Till såsen

rester ifrån fyllning till köttet

köttsky

vitlök

glögg (portvin går också bra)

köttbuljong

redning

mjölk

Gör så här

Börja med att skära fläskkarrén nästan helt igenom och vik ut den. Salta, peppra och strö över hackade hasselnötter, russin, strimlad salami och timjan över och ringla sedan lite olivolja på. Pressa ihop allt med händerna och rulla ihop det till en rullad och knyt ihop med steksnöre. Sätt in den i ugnen på 175grader i en timme höj sen temperaturen något och stek tills köttet har en temperatur på strax över 70grader (ca 1½h). Häll lite vatten i formen så att den goda stekskyn inte bränns i ugnen och ös lite sky över rulladen då och då. Spara eventuella rester av fyllningen till såsen.

Under tiden köttet är i ugnen så fräser man lite vitlök, tillsätter tärnad pumpa (själv hade jag fryst förvälld pumpa i frysen) och kokar den i lite grönsaksbuljong tills den är mjuk. Mosa pumpan (mixa eventuellt med mixer) och smaksätt med salt, peppar, muskotnöt och sist en klick med crème fraiche.

Under tiden köttet är i ugnen kan man även förbereda såsen. Fräs resterna av fyllningen till köttet tillsammans med lite hackad vitlök och häll på glögg eller portvin och reducera. Häll på lite köttbuljong och fortsätt koka. Sila av och använd skyn till att smaksätta såsen. Gör en bottenredning och häll på stekskyn ifrån ugnen och låt koka några minuter. Späd på med mjölk och glöggsky efter behov. Smaka av med salt och peppar.

Recept & bild är lånat från Chez Sofia!



Äggtoddy med konjak och hasselnötscreme

Äggtoddy med konjak och hasselnötscreme

16 cl mandarinkonjak
2 msk råsocker
6 st äggulor
1 påse hasselnötscrème
2 dl hett vatten
1 st myntakvist
4 st höga glas
 

1. Vispa ägg, socker och hälften av spriten kraftigt på svag värme i en panna med höga kanter eller i en rund kastrull.

2. Slå andra hälften av spriten i glasen direkt och fyll på med äggskummet.

3. Slå i det heta vattnet och toppa med hasselnötscrèmen. Avsluta med att strimla lite färsk mynta på toppen.


Bilden är lånad från Recept.nu


Dinkelhamburgerbröd

Dinkelhamburgerbröd, 12st

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt
1 ägg
olika frön t.ex. svarta och/eller vita sesamfrön, solroskärnor, dillfrön, vallmofrön.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Blanda i havrekli och dinkelsikt. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs degen övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och knåda den lätt. Baka sedan ut till bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Vispa ägg lätt och pensla bröden. Strö på olika frön och grädda i ugnen i cirka 10 minuter.

Bilden är lånad från Hälsofreak.


Janssons frestelse

Janssons frestelse

4 stora potatisar
2 gula lökar
smör
150 gr ansjovisfilé av skarpsill
6 surströmmingsfiléer
salt
peppar
3 dl vispgrädde
1 msk ströbröd

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och strimla potatisen i ganska grova stavar.

2. Skiva löken och stek den gyllenbrun i smör.

3. Varva potatis, lök, ansjovis och surströmming i en smörad ugnsfast form.
4. Salta, peppra och slå på grädden.

5. Strö över ströbröd.

6. Grädda i ugn i 35-40 minuter eller tills potatisen känns färdig.

Bilden är lånad från Recept.nu


Honungsgrilljerade Revbensspjäll

Nu har jag haft en hel del påskrecept här på Love for Food, vilket jag kommer fortsätta ha under hela påsken, men jag lovar att inte glömma bort de vanliga recepten!

Honungsgrilljerade Revbensspjäll

ca 1 kg revbensspjäll (tex. nöt)
1 klick smör
ca ½ l vatten
1 msk kalvbuljong
1 msk soya
Salt & peppar

Till skysåsen :
½ dl matlagningsgrädde
Maizenamjöl till redning


Före grilljering i ugnen :
Pensla med 1 msk honung utrört i ½ dl vatten
Krydda med grillkrydda


Gör så här
Smält smöret i en stor gryta. Lägg ner revbensspjället helt eller i delar, stek på bägge sidor på hög värme tills de fått fin färg, häll på vatten så det knappt täcker revbenen. Tillsätt kalvfonden, soya, salt & peppar. Låt brässera ca 45 min. Lägg över revbenen i en ugnsfast form och sätt ugnen på grill 225 grader. Pensla revbenen med lite honung utrört i vatten & krydda revbenen rikligt med grillkrydda. Grilla i ugnen ca 15 min tills de fått fin grillyta! Servera med klassiskt potatismos eller som här ovan, kokt potatis, grönsaker & sås gjord på stekskyn från grytan. Spara skyn som du först stekte revbenspjällen i, red av med maizena och smaka av med salt & peppar, och tillsätt ev. lite matlagningsgrädde.

Bild och recept är lånat från Kryddburken!


Nubbesallad

Nubbesallad

150 g matjessill
3 st kokta kalla potatisar
1 st hårdkokt ägg
3 msk finhackad purjolök av det gröna
1 dl gräddfil
malen vitpeppar

Till servering:
1 skivor fullkornsbröd
4 st rädisor
några strån gräslök

1. Tärna sillen och potatisen smått.

2. Skala och hacka ägget.

3. Ansa och hacka purjolöken fint.

4. Blanda samman hacket och vänd ner gräddfilen.

5. Krydda med vitpeppar.

6. Ställ salladen svalt till servering.

7. Rosta brödskivan och skär den i fyra stavar.

8. Lägg upp salladen i nubbeglas.

9. Stick i en brödstav i varje och dekorer med rädisor och gräslök.


Bilden är lånad från Recept.nu


Få gratis mat!

Jag skulle bara vilja tipsa er om en sida som verkar jättebra, man ska göra olika saker för att samla ihop till presentkort i matbutiker som ICA, Willys, Lild och Hemköp. Det är inte svårt att samla ihop till presentkorten heller vilket gör det hela ännu bättre!

Så här skriver de själva:

"Under mottot "Ät gott - gratis" erbjuder vi våra medlemmar att tjäna pengar genom att använda olika erbjudanden. Pengarna man tjänar byts till presentkort på mat, dryck mm.

Är Du student och har svårt att få pengarna att räcka till variations-rik mat? Genom att använda våra erbjudanden tjänar du snabbt ihop pengar till mat.

Har Du kanske både familj och jobb? Spar pengar och tid genom att utnyttja alla våra erbjudanden. Pengarna Du tjänar byter Du till presentkort i valfria butikskedjor.

Var generös utan att det kostar Dig något! Ge bort presentkort på mat, dryck eller andra varor
!"

Bli medlem du också!


Senapsill

Senapsill

500 g strömmingsfilé
1 dl ättiksprit (12%)
5 dl vatten
0.5 msk salt
1 sats hovmästarsås
1 dl filmjölk

1. Flå filéerna om de har skinn. Rör ihop ättikssprit, vatten och salt i en skål eller bunke och vänd ner strömmingen. Ställ kallt under natten, dock högst i 12 timmar. Rör gärna någon gång under tiden så att lagen verkligen kommer åt hela fisken.

2. När strömmingarna är redo att tas upp, gör i ordning en sats hovmästarsås och blanda i filmjölken. Låt filéerna rinna av i en sil och vänd försiktigt ner dem i såsen.

3. Ställ kallt minst ett dygn innan fisken serveras.

Bilden är lånad från Recept.nu



Härlig limetårta

Härlig limetårta

300 g mandelmassa
1 st ägg
2 st äggvitor

Glasyr:
4 dl vispgrädde
2 2 st limefrukter, skal av båda, saft från ena
1 dl florsocker
2 st äggulor

Garnering:
5 st passionsfrukter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägget och äggvitorna. Häll smeten i en smord form med avtagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter. Grädda botten i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna.

2. Tvätta limefrukterna noggrant och torka, riv av det yttersta skalet av båda två. Vispa grädden. Blanda ner limeskal och saften från den ena limen. Tillsätt även florsocker och äggulor. Bred ut glasyren över kakan och frys den i minst 4 timmar.

3. Tag ut kakan en stund före serveringen. Halvera och gröp ur passionsfrukterna och fördela fruktkärnorna över tårtan.


Bilden är lånad från Recept.nu


Matjesill med riven pepparot och gräddfil

Matjesill med riven pepparot och gräddfil

1 burk matjesill
8 msk riven pepparot
5 st kokt skivad mandelpotatis
4 st hårt tunnbröd
4 st kokta ägghalvor
4 msk gräddfil
Dill

1. Skiva upp matjesillen till bitar.

2. Lägg upp på tunnbrödet tillsammans med ägghalva, potatis och riven pepparot.

3. Garnera med dillkvist.

Bilden är lånad från Recept.nu


Irish Coffee glasstårta

Irish Coffee glasstårta

ca 10 bitar
Ugn: 175°

Botten:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk kakao

Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor
2 msk irländsk whiskey

1. Riv mandelmassan och blanda med kakao och äggvitor.
2. Bred ut smeten i en smord form (24 cm springform) och grädda i 175° ca 12-15 minuter.
3. Lossa kakan från formen och låt den svalna helt. Diska formen.
4. Lägg tillbaka bottnen i formen, och gör i ordning fyllningen.
5. Vispa grädde med pulverkaffe och florsocker tills det är riktigt tjockt.
6. Rör ner äggulor och whiskey. Häll över bottnen.
7. Täck med plastfolie och frys över natten eller i minst fyra timmar.

Servera gärna med lite pudrad kakao el malda kaffebönor.

Bilden är lånad från Kakomaten


Skaldjurspaté

Som ni ser så har jag nu startat påsktemat, första påskreceptet blir detta...

Skaldjurspaté

600 g räkor
200 g havskräftstjärtar
1 burk burk (225 g) musslor i vatten
400 g väl rensad fiskfilé av gädda, gös eller torsk
1.5 tsk salt
1 st medelstort ägg
2 st äggvitor
2 msk rumsmjukt smör
1 krm mald vitpeppar
1 krm kajennpeppar
2 msk potatismjöl
3 dl kall vispgrädde
0.5 dl finskuren gräslök eller dill

1. Skala räkorna och hacka dem grovt med en stor kniv. (Rensa musslorna genom att dra bort eventuella små "grustofsar". Dela varje mussla i 2-3 delar.) Dela havskräftstjärtarna. Tina fisken om den varit fryst.

2. Smörj en 2-liters ugnsform. Förbered gräddningen genom att (i ugnens nedre del) sätta in en långpanna halvfylld med vatten och sätta ugnsvärmen på 150°.

3. Skär fisken i bitar, salta och lägg bitarna i matberedarskålen. Knäck ner ägget (lägg de två äggvitorna i en annan bunke så länge).

4. Kör hastigt fisken, några sekunder bara, tills den är finfördelad. Stanna maskinen och lägg ner mjukt smör i klickar, peppar och potatismjöl.

5. Ha grädden i beredskap, sätt i gång maskinen igen och häll samtidigt grädden långsamt genom röret. Lägg sist i grovhackad gräslök eller dill. Kör några få sekunder tills allt är blandat.

6. Rör för hand ner de hackade räkorna, eventuellt delade musslor och delade havskräftstjärtar.

7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd för hand ner dem i smeten.

8. Fördela färsen i den smorda formen. Släta till ytan med fuktad hand, täck med folie eller smörat smörpapper och grädda i vattenbadet (långpannan med vatten) i ca 1 timme och 30 minuter. Låt formen stå i ca 5 minuter innan patén försiktigt stjälps upp. Låt den kallna under formen.

Bilden är lånad från Recept.nu


"Nyttigt" godis

Här kommer ett tips på lite nyttigare godis!

200 g mörk choklad (jag använde 85%)
100 g torkade dadlar
100 g mandlar
100 g valnötskärnor

1. Hacka dadlarna, mandlen och valnötskärnorna.
2. Smält chokladen.
3. Blanda ihop allt.
4. Bre ut det på en form och låt det stelna.
5. bryt/skär det i lagom stora bitar.


(Jag drog några paranötter i det sista av den smälta chokladen!)

Påsktema på Love for Food

Hej!

Idag kommer jag börja jobba på ett Påsktema som kommer att publiceras här på Love for Food någon gång under helgen, det kommer tex. komma ut lite olika "påskiga" recept, information om påsken och designen på sidan kommer självfallet att vara påskinspirerad.


Köttbullar & coleslaw

Ikväll gjorde jag Biffar/köttbullar och coleslaw i sann GI-anda ;) Här kommer recepten...



GI-köttbullar recept:

800g färs
1 ägg
1dl grädde
1 gul lök (fräs först)
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 kruka basilika


Coleslaw recept:

3 dl riven vitkål
3 dl riven morot
1 rivet äpple
1dl créme fraiche
2 msk majonäs
Salt
Svartpeppar


Barnfiskburgare

Alla som läser den här bloggen och har barn vet säkerligen hur svårt det kan vara att få barn att äta (och på samma gång uppskatta) fisk!
Därför har jag letat fram ett jättegott recept på barnfiskburgare!

Fiskburgare för barn!

1 pkt djupfryst torsk
2 st äggulor
3 msk salt
ströbröd
svartpeppar

Dressing:
2 dl gräddfil
1 st tomat
1 msk gräslök
1 msk ketchup

Till servering:
gurka
tomat
sallad
8 skivor formbröd

1. Tina torsken och forma den till runda burgare.

2. Vispa upp äggulorna i en djup skål. Blanda ströbröd, salt och pappar i en annan. Doppa sedan fisken först i äggvispet, sedan i paneringen och stek dem i en panna med smör eller olja.

3. Dressing : Hacka tomaten och blanda den med gräddfil, gräslök och ketchup i en skål.

4. Skiva upp gurka, tomat och sallad. Stek sedan formbröd gyllenbrunt.

5. Servera burgarna mellan bröden tillsammans med dressingen och grönsakerna.

Ett tips är även att låta barnen hjälpa till att laga maten, då brukar det oftast vara mycket roligare att äta den också!

Bilden är lånad från recept.nu




Moussaka

Moussaka

3 st auberginer
1 st citron
1 st stor gul lök
750 g malet lammkött
3 st stora tomater
4 msk tomatpuré
30 g smör
2.5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 st äggula
150 g ost
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
muskot
kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen. Citronen inehåller C-vitamin som verkar som antioxidant och gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd. Låt stå svalt i 0.5 timme så att auberginerna hinner vätska ur sig.

3. Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Smaka av med salt, peppar samt rikligt med malen kanel.

4. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.

5. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.

6. Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper.

7. Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form.

8. Riv osten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet.

9. Grädda i 25-30 minuter.

Bilden är lånad från recept.nu