Köttfärspiroger
Köttfärspiroger
15-16 stycken
Deg
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl mjöl
Fyllning
ca 500 g köttfärs
1 gul lök
500 g passerade tomater
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
oregano
olja till stekning
Gör så här
Börja med köttfärssåsen så att den hinner svalna lite innan du gör pirogerna. Hacka löken och bryn den lite i olja. Den ska inte få färg bara mjukna. Lägg till färsen och bryn den tills all vätska är borta. Lägg sedan till de passerade tomaterna, pressade vitlöken och krydda med salt, peppar och oregano. Låt allt puttra i några minuter innan du tar bort den från plattan.
Degen: Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt lite av vattnet (den ska vara ljummen). Lös upp jästen och lägg till resten av vattnet, oljan och saltet. Blanda och lägg till mjölet. Arbeta ihop till en fin smidig deg, degen ska släppa kanterna utan problem. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter på dragfri plats under bakduk.
Ta upp degen på ett mjölad bakbord. Knåda bort luftbubblorna och dela på degen i 2 delar. Ta den ena delen och kavla ut den så mycket du kan. Jag använder sedan en tallrik (som är cirka 17,5 cm i diameter) som mall och tar ut mått (se bild 1). Fyll sedan måtten med cirka 1,5-2 msk köttfärs på enbart halva degen och inte ut till kanterna. Vik ihop pirogerna så att de blir till halvmånar. Ta en gaffel och tryck ihop kanterna med den. Lägg pirogerma på bakpapperklädda plåtar och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla pirogerna med ett lätt uppvispat ägg och strö sedan över lite sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Recept och bild är lånat från "I Nadjas kök".

god morgon:)
allt bra med dig idag?:)
Vilken härlig & inspirerande blogg du har!:)