Toskansk bönsoppa
400 g smörbönor
1 msk olivolja
2½ st vitlöksklyftor
1 st chilifrukt
selleristjälkar med blad
1 st morot
2 st stora tomater
1 l vatten
1 knippe basilika
300 g pasta
salt
peppar
1. Blötlägg de torkade bönorna i 12 timmar. Skölj och koka dem cirka 2 timmar, eller tills de har blivit mjuka. Om de är färska kokas de i cirka 30 minuter. Ta bort cirka en fjärdedel av de kokta bönorna och mixa i en matberedare och ställ åt sidan.
2. Hetta upp vatten i en kastrull och doppa ner tomaterna i en halv minut. Skala, kärna ur och hacka dem tillsammans med sellerin och moroten. Finhacka vitlöken och chilin. Värm upp olja i en panna fräs allt i några minuter.
3. Tillsätt vatten, salt och basilikan och lägg sedan i både de mixade och hela bönorna. Låt koka upp och lägg sedan i pastan som får koka till den blir al dente, cirka 8 minuter.
4. Låt grytan stå i några minuter och dekorera eventuellt med basilikablad innan servering.
Bilden är lånad från Recept.nu