Hemlagad GI-glass

1 vaniljstång
4 äggulor
3 dl sötningsmedel
5 dl vispgrädde
4 äggvitor
1 krm salt
Rostade hasselnötter:
100 g hasselnötter
2 dl sötningsmedel
4 msk vatten
choklad- och nötflarn till servering
1. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna och rosta dem i tre minuter.
3. Blanda samman sötningsmedel och vatten och häll över nötterna i pannan. Skaka pannan då och då så att blandningen fördelar sig jämnt över nötterna. Låt det börja bubbla ordentligt och bli gyllenbrunt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapperet och låt svalna i cirka 20 minuter. Hacka nötterna grovt.
5. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, vanilj och sockerersättning i en bunke.
6. Vispa grädden i en annan skål tills den bildar mjuka toppar.
7. Vispa slutligen äggvitorna med saltet tills det bildas mycket fasta toppar. Vänd ner nötter, grädde och äggvitsvisp i äggulesmeten.
8. Frys glassen i cirka tre timmar. Skeda upp den med en sked doppad i kallt vatten och dekorera med chokladflarn.
Bilden är lånad från Recept.nu

Mmmm.., ser gott ut!
Sv: Tror nog Egoina hoppar till när hon ser att vår hund är till salu - haha. Ja ända till hon läser under bilden förstås..
Jag har väldigt dåliga kunskaper om sötningsmedel måste jag erkänna. Har de inte sötare smak än strösocker? Eller finns det sötningsmedel som är likvärdiga med strösocker?
ojojoj så gött, det borde jag laga i stugan!